Artikelprijzen

Wat
Nieuwe prijzen kunnen snel en effectief in het systeem worden ingevoerd via het overzicht van artikelprijzen.

Waar
Admin: Artikel > Artikelprijzen.

Artikelprijsgroepen maken

Voordat je prijzen gaat bijhouden (of als de artikelprijsgroepen nog niet bestaan), is het nodig om de "Artikelprijsgroepen" (bijv. personeel, levering, afhalen) aan te maken zodat ze zichtbaar zijn in de artikelprijzen.

De artikelprijsgroepen worden gemaakt onder Admin: Artikel > Artikelprijsgroepen > Prijsgroep toevoegen.

Artikelprijzen toevoegen

De artikelprijzen worden toegevoegd onder Admin: Artikel > Artikelprijzen.

De prijzen kunnen alleen worden ingevoerd per artikelgroep en de artikelgroep kan worden geselecteerd in het vervolgkeuzemenu bovenaan.

Als partner van een winkel is alleen je eigen winkel zichtbaar. Als het onderhoud van artikelen centraal wordt beheerd voor meerdere winkels, kun je kiezen tussen de winkels in het vervolgkeuzemenu bovenaan. De prijzen kunnen echter alleen voor elke winkel afzonderlijk worden opgeslagen. Als dezelfde prijs voor meerdere winkels tegelijk moet worden ingevoerd, kan dit alleen binnen de artikelstamgegevens (Admin: Artikel > Artikel > Bewerken > Prijzen).

Als er geen prijzen zijn ingevoerd, moeten ze hier handmatig worden toegevoegd. De prijzen voor de levering kunnen bijvoorbeeld worden gedefinieerd en deze gegevens kunnen dan worden gebruikt als basisgegevens/basis voor alle andere prijsniveaus.

Bovendien kunnen artikelen hier ook worden geactiveerd en gedeactiveerd met het selectievakje "Actief in de winkel".

Voorbeeld voor het maken van personeelsprijzen

In ons voorbeeld willen we de prijzen voor "Personeel" instellen. Hiervoor wordt een korting van 50% toegekend op basis van de leveringsprijzen. Om dit te doen, klikken we op de knop "Bewerken" voor "Personeel". Vervolgens gebruiken we de basis "Levering" voor de prijsberekening en vermenigvuldigen we alle personeelsprijzen met een factor 0,5, d.w.z. slechts 50% van alle prijzen wordt berekend, en zo hebben we ons prijsniveau voor personeel met één klik ingevuld.

Voorbeeld van het maken van een afhaalkorting

Dit kan ook worden berekend met een afhaalkorting. De afhaalkorting is bijvoorbeeld 30% van de leveringsprijs. Om dit te doen, klikken we op de knop "Bewerken" voor "Afhaling", selecteren we opnieuw "Levering" als basisprijsniveau en gebruiken we de vermenigvuldigingsfactor van 0,7, omdat we slechts 70% van onze basisleverprijs willen gebruiken.

Opties voor de prijsberekening instellen

In plaats van een procentuele berekening kan hier ook een "vaste prijs" worden ingesteld voor alle artikelen, bijvoorbeeld €5, in welk geval €5 wordt ingevoerd in de hele kolom.

Naast de "vermenigvuldiging" kan er ook een "optelling" of "aftrekking" van een specifieke waarde worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld: Als er een toeslag van €1 moet worden toegevoegd aan de standaardprijs voor "Levering", klik dan op de knop "Bewerken" voor "Levering", selecteer de "Standaardprijs", selecteer het "Toevoegingssymbool" en voer het getal 1 in. Hierdoor wordt automatisch een bedrag van €1 toegevoegd aan de prijs in de kolom "Levering", gebaseerd op de standaardprijs.

Prijsniveaus instellen

Zodra alle prijzen zijn ingesteld, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle prijsniveaus correct zijn opgeslagen in de instellingen. De prijsniveaus moeten worden toegewezen tijdens de eerste creatie, anders wordt de standaardprijs gebruikt.

De instellingen voor de prijsniveaus kunnen worden gecontroleerd en aangepast onder Admin: Winkel > Winkels > Bewerken > Instellingen > Prijsstaffels.

Het daar geselecteerde prijsniveau wordt dan gebruikt voor de bijbehorende prijsgroep, bijvoorbeeld "Prijsgroep voor: Afhalen", daar wordt "Afhalen" ingevoerd, zodat de eerder gedefinieerde afhaalprijzen worden gebruikt voor een afhaling.

De streepjes geven aan dat er geen specifiek prijsniveau moet worden gebruikt, wat betekent dat automatisch de standaardprijs wordt gebruikt.