Google API-sleutel - betekenis/invoer

Wat
De Google Maps API-sleutel wordt gebruikt in de Admin/POS/Webshop/App voor verschillende doeleinden, zoals kaartintegratie, adres zoeken, geolocatie voor leveringen, adrescontroles, verkeers- en routeoptimalisaties in de chauffeursterminal, routetoewijzingen voor chauffeurs, tracking via de chauffeursterminal, aanmaken van bezorggebieden, evenals het bepalen van de geografische coördinaten van een winkel, enz.

Waar
Admin: Winkel > Winkels > Bewerken > Externe diensten > API-sleutel voor kaartdiensten.

Uitleg van API-sleutel voor mapservices

De Google Maps API-sleutel wordt ingevoerd onder Admin: Winkel > Winkels > Bewerken > Externe diensten > API-sleutel voor kaartdiensten.

Een "Publieke browser-API-sleutel voor de webshop/app" wordt gebruikt om adressen in bezorggebieden te vinden in de webshop/app, zodat de klant wordt doorverwezen naar de winkel die bij hem/haar bezorgt. Daarom wordt het adres ook opgevraagd aan het begin van een bestelling (tenzij uitgeschakeld).

Een "Browser-API-sleutel voor beheer/POS" wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het geocoderen van bezorggebieden, routeplanning voor de chauffeursterminal, het automatisch invullen van adressen bij het plaatsen van een bestelling, enz.

Een "Server-API-sleutel" wordt gebruikt voor de geolocalisatie van bestellingen van externe aanbieders zoals Lieferando.

Invoer

Onder Admin: Winkel > Winkels > Bewerken > Externe diensten > API-sleutel voor kaartdiensten moeten individuele Google API-sleutels (alle 3 typen) worden ingevoerd voor elke winkel.

Aangezien Google (momenteel) een gratis quotum van 200$ / maand per klant biedt, is het logischer om elke locatie te vullen met zijn eigen API-sleutels om kosten te besparen.

Door de verschillende API-sleutels per winkel, worden de kosten voor geo-lokalisatie ook afzonderlijk afgetrokken en gefactureerd voor elke winkel.

Franchisecentra

Voor franchisecentra is het echter ook nodig om API-sleutels voor de hele klant aan te maken in de administratie onder Admin: Winkel > Algemene winkelinstellingen > Externe services en portals.

Deze worden onder andere gebruikt om nieuwe winkels, die mogelijk nog geen eigen API-sleutels hebben, voorlopig te voorzien van kaartservices en de juiste werking ervan gedurende deze periode te garanderen.

Google Maps API-sleutel aanmaken

Instructies voor het aanmaken/genereren van een Google Maps API-sleutel worden hier beschreven: https://support.simplydelivery.de/portal/nl/kb/articles/google-api-sleutel-genereren.