Productgroepen

Wat
Goederengroepen zijn groepen van individuele verkoopartikelen, bijv. pasta, pizza, hamburgers, drankjes, die op dezelfde manier zijn georganiseerd als een categorie.

Waar
Admin: Artikel > Productgroepen > Productgroepen toevoegen.

Gebruik van de productgroep

De goederengroepen worden gebruikt in de kassa en in het callcenter om de invoerknoppen van de verkoopartikelen van een goederengroep te bundelen - elke goederengroep kan een kleur krijgen voor een betere structurering.

In de webshop en de app zijn de artikelgroepen de belangrijkste punten van de artikelnavigatie:

Als er gebruik wordt gemaakt van goederenbeheer, kunnen verbruiksartikelen, zoals emballage, schoonmaakdoekjes enz. voor de duidelijkheid ook worden samengevoegd in een goederengroep. Dit mag echter niet zichtbaar worden gemaakt in de winkel of op de kassa.

Productgroepen toevoegen

De productgroep kun je vinden onder Admin: Artikel > Productgroepen.

De lijst met productgroepen wordt vervolgens geopend. Als er nog niets is aangemaakt, is er in eerste instantie niets zichtbaar.

Zodra de goederengroep is aangemaakt (Admin: Artikel > Productgroepen > Productgroepen toevoegen), kan deze er uitzien zoals in het onderstaande voorbeeld.

De productgroepenlijst is in principe gestructureerd zoals elke andere lijst in ons systeem. Er zijn de gebruikelijke knoppen voor "Weergeven", "Wijzigen", "Deactiveren/activeren" en "Verwijderen". Een andere knop "Subgroep toevoegen" is ook beschikbaar als een productgroep verder moet worden onderverdeeld voor de webshop en app, bijvoorbeeld voor de productgroep "Dranken" moeten er verdere onderverdelingen komen met "Alcoholische dranken" en "Alcoholvrije dranken".

Bovendien worden, afhankelijk van de instelling bij het aanmaken van de goederengroep, ook de inkomende en uitgaande orderkanalen weergegeven waarvoor de goederengroepen zichtbaar moeten zijn. De afbeeldingen die zijn opgeslagen voor de goederengroep worden ook weergegeven.

Daarnaast kan er een kleurcodering worden gedefinieerd voor de goederengroep. Hiermee worden de artikelen van de betreffende artikelgroep visueel gemarkeerd, zowel in het callcenter als in de kassa.

Klik op de donkergroene knop "Productgroepen toevoegen" om een nieuwe productgroep aan te maken:

De eerste stap is het toekennen van een naam aan de nieuwe goederengroep.
Vervolgens kan de bovengenoemde kleur worden toegewezen voor een betere identificatie en kan de sorteerindex (volgorde van de goederengroep in de webshop en de kassa) worden opgegeven voor de goederengroeplijst.

Daaronder, bij "Inkomende bestellingskanalen" en "Uitgaande bestellingskanalen", kun je aangeven waar de goederengroep moet worden weergegeven. Als de aangemaakte goederengroep bijvoorbeeld pizza is (dus een verkoopgoederengroep) en deze moet zichtbaar zijn in de webshop, dan moet de schuifregelaar "Webshop" op "Ja" worden gezet. De weergave in apps, in de kassa en in het callcenter moet ook op "Ja" worden gezet als de warengroep daar zichtbaar moet zijn.

Je kunt ook productgroepen maken die alleen intern worden gebruikt, bijvoorbeeld voor het sorteren van artikelen op de kassabon, maar die niet in de kassa moeten worden weergegeven.

Als de klantenlogin wordt aangeboden in de webshop en de app, kan de volgende optie worden gebruikt als een interessante marketingtool om meer gebruikers aan te moedigen om zich te registreren. Er kan een goederengroep worden aangemaakt met de optie "ALLEEN bij aangemelde webshopgebruikers weergeven", die alleen te zien is als de bezoeker is ingelogd. Hier kunnen bijvoorbeeld afgeprijsde producten of andere producten die anders niet beschikbaar zijn in de webshop worden opgeslagen.

Voor gebruikers die niet zijn ingelogd, kan een alternatieve tekst of een afbeelding in het veld eronder worden opgeslagen om de bezoeker aan te moedigen in te loggen.

Aan het einde van het invoerscherm is er de mogelijkheid om een afbeelding voor de goederengroep te uploaden. Deze kan worden gebruikt als headerafbeelding in de webshop of als artikelgroepafbeelding in de app. De standaardgrootte voor afbeeldingen van warengroepen is 2000 x 500px (72dpi).