SMS-sjablonen

TL;DR: Functies en instellingen van de SMS sjablonen

1. Shiftplan - uitnodiging werknemer - SMS -> Om de SMS sjabloon te gebruiken bij het maken van een shiftplan.
  2. Shiftplan - Geplande shifts van medewerkers - SMS -> Om de SMS sjabloon te gebruiken voor het versturen van een afgerond shiftplan.
  3. Orderbevestiging -> Voor gebruik bij portaalbestellingen. SMS kan naar portaalklanten worden gestuurd.
  4. Orderannulering -> Voor gebruik bij portaalbestellingen. SMS wordt verstuurd naar klanten na orderannulering.

In de Admin kunnen SMS sjablonen worden aangemaakt voor verschillende doeleinden. Dit zijn onder andere SMS- en Whatsapp-berichten voor personeel, voornamelijk met betrekking tot het dienstrooster, en voor klanten met betrekking tot bestellingen.

Voor sommige soorten berichten zijn er echter ook basissjablonen die al op de achtergrond actief zijn. In dit geval kunnen de functies ervan ook worden gebruikt zonder dat er eerst handmatig een sjabloon moet worden gemaakt.

Whatsapp-berichten vereisen het gebruik van de app en het doorlopen van een opt-in proces voordat ze kunnen worden verzonden en ontvangen.

Deze meldingen, bijvoorbeeld voor geplande personeelsdiensten of orderbevestigingen, orderannuleringen en binnenkort ook ordervertragingen voor klanten, worden automatisch getriggerd wanneer bepaalde acties worden uitgevoerd.

Natuurlijk kunnen alleen medewerkers of klanten waarvan een mobiel telefoonnummer in het systeem is opgeslagen berichten ontvangen. De nummers moeten voor medewerkers worden ingevoerd in de Admin onder "Personeel" --> "Medewerkers" bij het bewerken van een medewerker in de lijst op het betreffende tabblad. Voor klanten kan hetzelfde worden gedaan in de Admin bij "Klanten" --> in de "Klantenlijst" of in de POS bij "Klanten" --> "Klanten", maar ook bij het aanmaken van een levering of afhaling in het "Orderoverzicht" in Admin en POS na de klantselectie via de knop "potloodpictogram" rechtsboven in de eerste stap en in de Checkout in de laatste stap of bij het toevoegen van een nieuwe klant in het overeenkomstige veld. Bovendien kunnen klanten hun nummer ook invoeren in de webshop in het profiel of bij het aanmaken van een bestelling daar in de kassa. Het is ook mogelijk om het nummerveld verplicht te maken voor verschillende orderinvoerkanalen=bronnen en orderuitvoerkanalen=ordertypes (portaalbestellingen vallen hier niet onder).

Om de berichten echter vanaf elke plek/via elke service te kunnen versturen, moet de functie eerst worden ingesteld in de cross-store instellingen, wat momenteel alleen kan worden gedaan door SIDES-medewerkers en alleen beschikbaar is met de "BerlinSMS" service. Het zal echter (binnenkort) mogelijk zijn om verschillende inkomende orderkanalen (en uitgaande orderkanalen) voor de functie te activeren of deactiveren. Op dezelfde manier kan het verzenden van de basissjablonen van de klanten-SMS worden gestopt door de functies die daarmee verbonden zijn te deactiveren.
Meer informatie hierover is te vinden in het handmatige artikel "Cross-store instellingen" in de sectie van het tabblad "Externe diensten en portalen".

In de hoofdweergave is een lijst te zien van reeds aangemaakte SMS-sjablonen. Sjablonen kunnen ook specifiek of algemeen worden gezocht, gefilterd op status. Normaal gesproken kunnen sjablonen echter maar één keer per type worden aangemaakt en hoewel alle sjablonen hier ook direct kunnen worden verwijderd, is deactivering (en reactivering) momenteel alleen mogelijk in de onderstaande weergave.

Nieuwe sjablonen kunnen worden toegevoegd via de donkergroene knop "( + ) ADD TEMPLATE" in de linkerbovenhoek en bestaande sjablonen kunnen worden bewerkt via de lichtgroene "potloodpictogram" knop aan de rechterkant van elk item in de lijst met SMS-sjablonen. Als je op een van de genoemde knoppen klikt, kom je in de aanmaak-/bewerkingsweergave waar sjablonen voor verschillende talen kunnen worden opgeslagen, in standaardvorm met "standaardwaarden" of individueel geschreven. Afhankelijk van het type zijn er ook verschillende plaatsaanduidingen beschikbaar, die nuttig of zelfs noodzakelijk zijn voor een goede werking - deze zijn hieronder te zien (in de toekomst zullen er waarschijnlijk meer beschikbaar zijn). Er moet echter worden opgemerkt dat de maximale verzendbare of weer te geven berichtlengte/karakteraantal beperkt is tot ongeveer 120-180 tekens of iets dergelijks, afhankelijk van de huidige status bij de beschikbare service/provider. Een te lang tekstbericht, bijvoorbeeld een URL, wordt mogelijk niet in zijn geheel gelezen.

+
(bijv.:)

/

Nadat een sjabloon is geschreven en opgeslagen en dus met succes is aangemaakt, kan deze optioneel opnieuw worden gecontroleerd in de "Weergave" als alternatief voor de "Bewerkingsweergave" door te klikken op de lichtgroene knop "vergrootglas" rechts van elke vermelding in de lijst met SMS-sjablonen, afhankelijk van hoe de gebruikersrechten zijn geconfigureerd:

Om een beetje beter te kunnen zien hoe placeholders eruit zien of effect hebben bij echt gebruik, is het nodig (zoals de zaken er nu voor staan) om op testbasis echte SMS-berichten te laten versturen door de normale bijbehorende acties uit te voeren (hetzelfde geldt voor e-mails). Als dit is gebeurd, kunnen de verzonden berichten ook later worden bekeken in de Admin --> in de categorie "Hardware & Systeem" --> onder de categorie sub-item "Communicatielogboek" door de items te openen of uit te vouwen - details hierover zijn te vinden in het bijbehorende handmatige artikel.