Activeer en gebruik "Koop op rekening" voor de webshop/app

Wat
Het is mogelijk om de betaalmethode "Koop op rekening" te activeren voor individuele klanten, zodat ze pas later kunnen betalen.

Waar
Admin: Winkel > Winkels > Bewerken > Betalingswijzen > Koop op rekening > Ja.
Admin: Klanten > Klantenlijst > Zoeken > Bewerken > Facturen debiteuren > Klant kan de betaalmethode "Koop op rekening" gebruiken > Ja.

Als een klant de betaalmethode "Koop op rekening" gebruikt, wordt er automatisch een onbetaalde factuur aangemaakt die bij de facturen van de klant wordt weergegeven.

Deze facturen worden uitgesplitst per klant en tonen het totaal en het aantal facturen. Gedeeltelijke bedragen die al zijn betaald (bijvoorbeeld voor termijnen) en bedragen die nog openstaan (de resterende werkelijke waarde voor de betaalmethode "Koop op rekening") worden afzonderlijk weergegeven.

De facturen kunnen worden gefilterd op winkel en op de status "bezoldigd" of "niet bezoldigd".

Deze instructies beschrijven hoe je de betaalmethode "Koop op rekening" activeert voor een bestaande klant en hoe de klant deze kan gebruiken.

Activeer "Koop op rekening" in de winkelinstellingen

De eerste stap is het activeren van de betaalmethode "Koop op rekening" in de winkelinstellingen.

1. Ga naar Admin: Winkel > Winkels > Bewerken > Betalingswijzen.
2. Zet de betaalmethode "Koop op rekening" op "Ja". U hoeft verder niets in te voeren.
3. Scrol helemaal naar beneden en klik op de knop "Opslaan".

Activeer "Koop op rekening" voor de klant

In deze stap wordt de betaalmethode "Koop op rekening" geactiveerd voor een bestaande klant.

De procedure moet worden uitgevoerd voor elke individuele relevante klant. Alleen geautoriseerde klanten zien deze betaalmethode in de webshop/app als ze zijn ingelogd op hun klantenaccount. De betaalmethode "Koop op rekening" verschijnt ook in de Admin/POS als deze klant is geselecteerd voor een levering of afhaling.

Procedure voor het activeren voor een bestaande klant:

1. Zoek in de klantenlijst naar een bestaande klant voor wie "Koop op rekening" geactiveerd moet worden, ga naar Admin: Klanten > Klantenlijst > Zoeken.
De klant moet geregistreerd zijn voor de webshop/app.

2. Bewerk de klant met de knop "Bewerken".

3. Ga dan naar het tabblad "Facturen debiteuren".
4. Zet de schakelaar onder "Klant kan de betaalmethode "Koop op rekening" gebruiken" op "Ja".
5. Sla de instelling op met de knop "Opslaan".

De klant kan nu "Koop op rekening" gebruiken in alle winkels die de betaalmethode hebben geactiveerd, mits hij is ingelogd op zijn account in de webshop/app.

Procedure in de webshop

De klant kan de betaalmethode "Koop op rekening" in de webshop als volgt gebruiken:

1. De klant moet ingelogd zijn op zijn webshop account.
2. Hij maakt een bestelling aan.
3. De klant kan dan de betaalmethode "Koop op rekening" selecteren in de kassa.

Overzicht van bestellingen geplaatst met "Koop op rekening"

Als winkelexploitant kun je op verschillende manieren een overzicht krijgen van alle bestellingen die zijn geplaatst met de betaalmethode "Koop op rekening".

Er zijn deze twee manieren:

Via de boekhouding - Facturen debiteuren

Wanneer je de lijst met facturen debiteuren bekijkt, is het mogelijk om een overzicht te zien voor alle winkels en klanten. Winkels kunnen worden opgenomen of uitgesloten met het selectieveld linksboven.

Je kunt filteren op betaalde, open en alle facturen.

Als de filteroptie "Reeds betaald tonen" of "Alles weergeven" is geselecteerd, kun je ook filteren op een datum, die standaard is ingesteld op ongeveer 1-2 dagen. Het maximale datumbereik is 31 dagen (elke datum kan worden gebruikt).

Er kunnen ook betalingsverzoeken worden verzonden, bestellingen kunnen als betaald/open worden gemarkeerd en er kunnen exports worden gemaakt.

Procedure voor klantfacturen:

1. Ga naar Debiteurenfacturen onder Admin: Boekhouding > Facturen debiteuren.

2. Als er nog geen winkel is geselecteerd, kunt u linksboven een of meer winkels selecteren om ze op te nemen of uit te sluiten door ze te verwijderen.

3. Selecteer in het filter welke klantenfacturen moeten worden weergegeven, je kunt kiezen tussen: "Toon alle openstaande", "Reeds betaald tonen" en "Alles weergeven". Afhankelijk van de gebruikte filter wordt een datumbereik weergegeven. Indien nodig kun je dit wijzigen in een gewenste datum.

4. Klik vervolgens op "Bijwerken". Er wordt een lijst met de bijbehorende filters weergegeven.

5. De facturen die al betaald zijn kunnen nu als "bezoldigd" gemarkeerd worden door op het selectievakje naast "bezoldigd" te klikken. Klik vervolgens op "Geselecteerd opslaan". De status kan ook op dezelfde manier worden teruggezet naar "onbetaald" (afhankelijk van de geselecteerde filter is het mogelijk dat betaalde facturen niet zichtbaar zijn. Deze kunnen weer zichtbaar worden gemaakt door de filter "Alles weergeven" te selecteren).

Uitleg van de functies:

Betalingsverzoek verzenden: De naam van de klant naar wie het betaalverzoek wordt verstuurd is ernaast te zien. Met de knop "Betalingsverzoek verzenden" wordt per e-mail een betaalverzoek naar de klant gestuurd, met daarin alle op dat moment vermelde, openstaande facturen (dit werkt alleen als de bankgegevens voor de winkel zijn ingevuld - zo niet, dan verschijnt er een rode foutmelding als rechtsboven op de knop wordt geklikt).

Betalingsverzoeken: Als het betalingsverzoek succesvol is verzonden nadat op "Betalingsverzoek verzenden" is geklikt, wordt de huidige datum automatisch ingevuld in de kolom "Betalingsverzoeken" voor alle relevante items, sinds wanneer de facturen als "onbetaald" zijn vermeld.

Klantnaam: Als u op de klantnaam klikt, wordt de individuele klantweergave in hetzelfde browsertabblad geopend. In deze weergave kunnen de openstaande facturen van de klant ook per winkel in het onderste gedeelte worden bekeken en als betaald worden gemarkeerd. Er kunnen ook betalingsherinneringen worden verstuurd, er kunnen exports worden gemaakt en de ordergegevens kunnen worden bekeken door op het factuurnummer te klikken.

Re-Nr. (factuurnummer): Door op het factuurnummer te klikken worden de ordergegevens van de bijbehorende klantorder geopend.

Excel: Met de knop "Excel", die zich bovenaan bevindt, worden alle gefilterde klantenfacturen geëxporteerd als een xlsx-bestand.

Downloadknop naast de winkelnaam: Met de knop "Excel-winkel downloaden" naast de winkelnaam worden alle gefilterde debiteurenfacturen van deze winkel geëxporteerd als een xlsx-bestand.

Downloadknop naast de klantnaam: De knop "Excel download klant" naast de klantnaam exporteert alle gefilterde klantfacturen van deze klant als een xlsx-bestand.

Selectievakje "bezoldigd": De facturen kunnen als betaald worden gemarkeerd met het selectievakje "bezoldigd". Om dit op te slaan, moet je vervolgens op de knop "Geselecteerd opslaan" klikken. De status kan ook op dezelfde manier worden teruggezet naar "onbetaald" (afhankelijk van de geselecteerde filter is het mogelijk dat betaalde facturen niet zichtbaar zijn. Deze kunnen weer zichtbaar worden gemaakt door de filter "Alles weergeven" te selecteren).

Betaaldatum: De huidige datum wordt ingevoerd voor de betalingsdatum zodra het selectievakje "bezoldigd" is aangeklikt en opgeslagen. Het is niet de datum waarop de klant daadwerkelijk heeft betaald. De werkelijke datum en tijd van ontvangst van de betaling moet idealiter ook extern worden gecontroleerd en gedocumenteerd om verwarring of misverstanden te voorkomen.

Via de klantenlijst - individuele klantweergave

Als je een klant via de klantenlijst bekijkt, kan de winkeloperator alle openstaande facturen in het onderste gedeelte zien. Van daaruit is het mogelijk om een betalingsverzoek per e-mail naar de klant te sturen, facturen als betaald te markeren en exports aan te maken.

Procedure voor het individuele klantenoverzicht:

1. Ga naar de klantenlijst onder Admin: Klanten > Klantenlijst > Zoeken.
2. Klik nu op de knop "Bekijken" voor de klant.
3. Scroll naar beneden om de openstaande klantfacturen te zien.
4. De facturen die al betaald zijn kunnen nu gemarkeerd worden als "bezoldigd" door op het selectievakje naast "bezoldigd" te klikken. Klik vervolgens op "Selectie opslaan".

Uitleg van de functies:

Betalingsverzoek verzenden: De knop "Betalingsverzoek verzenden" stuurt per e-mail een betaalverzoek naar de klant, met daarin alle op dat moment vermelde openstaande facturen (dit werkt alleen als de bankgegevens voor de winkel zijn ingevuld - zo niet, dan verschijnt er een rode foutmelding als rechtsboven op de knop wordt geklikt).

Betalingsverzoeken: Als het betalingsverzoek succesvol is verzonden nadat op "Betalingsverzoek verzenden" is geklikt, wordt de huidige datum automatisch ingevuld in de kolom "Betalingsverzoeken" voor alle relevante items, sinds wanneer de facturen als "onbetaald" zijn vermeld.

Rekeningnummer: Als u op het factuurnummer klikt, worden de bestelgegevens van de bijbehorende klantorder geopend.

Exporteren: met de twee knoppen "Excel download klant" en "Excel-winkel downloaden" kunnen de openstaande klantenfacturen per winkel of per klant worden geëxporteerd.

Selectievakje "bezoldigd": Het selectievakje "bezoldigd" kan worden gebruikt om de facturen als betaald te markeren. Om dit op te slaan, moet je vervolgens op de knop "Selectie opslaan" klikken.

Om klantenfacturen in de boekhouding en in de individuele klantenweergave te bekijken en te bewerken, is het gebruikersrecht "Admin" vereist of een gebruikersgroep die deze twee gebruikersrechten heeft: "outstandingPayments.list" en "outstandingPayments.edit".

Een overzicht van de debiteurenfacturen vind je hier: