Bestuurdersterminal

Wat
Met de chauffeursterminal kunnen chauffeurs inloggen en leveringsopdrachten aan de chauffeur toewijzen.

Waar
POS: Orderoverzicht > Chauffeursterminal.

We raden aan een incognitotabblad te gebruiken als de chauffeursterminal op dezelfde computer wordt geopend als het POS, omdat dit anders tot problemen kan leiden.

Chauffeursterminal

De chauffeursterminal kan op twee manieren worden geopend, ofwel onder POS: Medewerker/Bezorger of onder POS: Orderoverzicht > Chauffeursterminal.

De chauffeursterminal vervult twee functies. Enerzijds dient het als hulpmiddel voor het personeel om hun werkuren te registreren, ongeacht hun functie in het bedrijf. Aan de andere kant, en vooral, is het bedoeld om chauffeurs in staat te stellen leveringsorderritten toe te wijzen en de beste route te bepalen, evenals voor een supervisor om de rijtijden van de chauffeurs tijdens en na voltooide ritten te controleren.

De chauffeursterminal kan ook worden gebruikt in combinatie met de ritplanning (POS: Orderoverzicht > Ritplanning).

Aanmelden bij de chauffeursterminal

Er zijn twee manieren om u aan te melden bij de terminal:
  1. Door het personeelsnummer in te voeren of
  2. door het scannen van de personeelsbarcode, die kan worden aangemaakt in het personeelsbestand. Het nummerveld kan hiervoor worden getoond of verborgen.
Na het inloggen selecteert de werknemer de rol waarin hij werkt. Als de werknemer meer dan één functie in het bedrijf heeft, worden deze weergegeven.

Let op: Als de werknemer verschillende betalingen heeft voor verschillende functies, kan dit invloed hebben op de salarisadministratie.

Toewijzing van tochten

De open ritten zijn te zien op de kaart na registratie en in de lijst aan de linkerkant.

De gekleurde markering in de lijst geeft aan of de bezorging nog binnen de gecommuniceerde bezorgperiode valt of niet. De levertijd kan worden ingesteld onder Admin: Winkel > Winkels > Bewerken > Instellingen > Lever- en afhaalinstellingen > Levertijd verkeerslicht - groen + Levertijd verkeerslicht - geel.

Om een rit te selecteren, klik je erop in de lijst of scan je de barcode op de keukenbon.

Er kunnen meerdere ritten worden toegewezen aan één bestuurder. Als aanbevolen afstanden zijn ingesteld voor de voertuigen (Admin: Voertuigen > Voertuigen > Bewerken > Aanbeveling vanaf km), kan de chauffeursterminal voorstellen om van voertuig te wisselen.

Klik op "Route berekenen" om de route van de geselecteerde rit te berekenen.
Klik op "Rit starten" om de levering te starten. De chauffeur wordt afgemeld en het overzicht toont wanneer de chauffeur wordt verwacht terug te keren.

Als de optie voor ritblokken is geactiveerd in de winkelinstellingen (Admin: Winkel > Winkels > Bewerken > Instellingen > Disposition / tour management > Afstand en tijd tussen twee leveringen om een samenvoeging tot een rittenblok aan te bevelen + het veld "Tijd in minuten" hieronder), verschijnen deze ook hier in de terminal en kunnen ze worden toegewezen aan de chauffeurs.

Terugkeren van een rit

Na het afronden van een levering moet de chauffeur weer inloggen. Hiervoor moet hij zich opnieuw aanmelden met zijn personeelsnummer of barcode. De rit wordt dan voltooid verklaard.

In de loonlijst van de werknemer (Admin: Boekhouding > Urenregistratie) kun je een overzicht zien van de ritten waarvan de chauffeur te laat is teruggekeerd en de ritten waarvan hij opvallend te vroeg is aangekomen.

Bij zijn terugkeer kan de chauffeur, indien nodig, de betalingsmethode wijzigen in een andere of een gedeeltelijke betaling.

Bedieningselementen

De functie van de verschillende knoppen wordt hieronder kort uitgelegd.

Pauze: Door op "Pauze" te klikken, neemt de werknemer een pauze, die wordt genoteerd in de loonlijst.

Einde dienst: Klik op "Einde dienst" om de dienst van de werknemer te beëindigen. De loonlijst wordt uitgevoerd.

Voertuig/inventaris: Hier wijzigt de werknemer het voertuig of de inventaris. Hij kan alleen voertuigen/inventaris selecteren die nog niet zijn toegewezen.

Ritoverzicht: Hier krijgt de medewerker een overzicht van de ritten die hij heeft gereden.
De rit wordt weer vrijgegeven door op de knop met de "X" te klikken. Een andere medewerker kan dan de rit toegewezen krijgen.

Terug: Met de knop "Terug" ga je terug naar het inlogscherm.

Loonadministratie

Klik op de knop "Einde dienst" om af te rekenen met de chauffeur of kantoormedewerker en aan het einde van de dienst. Er wordt dan een korte samenvatting weergegeven.

Als de instelling voor het afdrukken van de loonstrook is geactiveerd, wordt er een gedetailleerde bestuurders- of werknemersloonstrook afgedrukt (Admin: Winkel > Winkels > Bewerken > Printen > Personeelsafrekening alleen als voorbeeld tonen > Ja).

Deze loonstrook kan ook achteraf bekeken worden in Admin onder Admin: Boekhouding > Urenregistratie > Details > Weergeven.
Meer informatie over salarisadministratie vind je hier: https://support.simplydelivery.de/portal/nl/kb/articles/personeelafrekening.

Rapportage

Een verdere gedetailleerde rapportage kan worden bekeken op het dashboard van het kasregister onder "Personeel" (POS: Dashboard > Personeel). Klik hiervoor gewoon op het vergrootglaspictogram "Tonen" voor de medewerker.

Als de werktijden van de medewerker moeten worden aangepast, bijvoorbeeld omdat hij of zij is vergeten uit te loggen voor de pauze, dan kan dit ook worden gedaan op het POS-dashboard onder hetzelfde onderdeel "Personeel". Klik hiervoor op het potloodpictogram "Bewerk".

De aanpassing van de werktijd kan ook worden gedaan in Admin, onder Admin: Boekhouding > Urenregistratie.
Meer informatie over salarisadministratie vind je hier: https://support.simplydelivery.de/portal/nl/kb/articles/personeelafrekening.